Στο ράφι οι μεταρρυθμίσεις – Η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια πρόωρης κόπωσης

Σε νιρβάνα οι περισσότεροι υπουργοί – Αλαζονεία και αδιαφορία για ακρίβεια και καθημερινότητα.

Αν και δεν έχει κλείσει ακόμα πέντε μήνες «ζωής» η κυβέρνηση της δεύτερης τετραετίας της ΝΔ εμφανίζει έντονα σημάδια μεταρρυθμιστικής κόπωσης, σε συνδυασμό με μία αλαζονεία, απόρροια, λένε πολλοί, της έλλειψης ισχυρής αντιπολίτευσης.

Το φαινόμενο αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι, μπορεί μέχρι στιγμής να περιορίζονται σε κατ ιδίαν κριτική, αλλά αντιλαμβάνονται ότι είναι θέμα χρόνου να βρουν μπροστά τους και την έπαρση, αλλά και την συχνά πρόχειρη και αποσπασματική προετοιμασία ακόμα και εμβληματικών μεταρρυθμίσεων, όπως το νέο φορολογικό που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη.

«Μας λένε ότι η κοινωνία γονατίζει από την ακρίβεια και τους απαντάμε ότι εμείς πήραμε 41%, εσείς 15% ή 12% ή 10%. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα το πληρώσουμε, κι ας παίζουμε μόνοι μας στο γήπεδο», έλεγε την Τετάρτη στους διαδρόμους της βουλής παλαιός βουλευτής της ΝΔ, σχολιάζοντας εμμέσως αλλά σαφέστατα τα όσα είπε νωρίτερα από το βήμα ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη μάστιγα της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες.

Άλλοι συνάδελφοί τους – επίσης με την ασφάλεια των κατ ιδίαν εκμυστηρεύσεων – σχολίαζαν με δεικτικό τρόπο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. «Είναι σαν να λέμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και κατ επέκταση στην κοινωνία ότι αποτύχαμε να δαμάσουμε την φοροδιαφυγή, οπότε δώστε από ένα χιλιάρικο να τελειώνουμε. Αυτό, όμως, δεν είναι ούτε μεταρρύθμιση, ούτε εμβληματική», έλεγαν.

Ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών που ήλπιζαν σε υπουργοποίησή τους τον προηγούμενο Ιούνιο και διαψεύστηκαν από το rotation Μητσοτάκη, αλλά όχι μόνο, ο προβληματισμός για την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση τη δεύτερη τετραετία είναι παραπάνω από ευδιάκριτος. Μιλούν για ένα κουρασμένο σχήμα, χωρίς μεταρρυθμιστική ορμή, χωρίς συνοχή και εν τέλει χωρίς αποτελέσματα με θετικό πρόσημο. «Όπως και το 2022 με τους λογαριασμούς ρεύματος, στρουθοκαμηλίζουμε, κρύβοντας το κεφάλι μας για να μη δούμε το παγόβουνο της ακρίβειας» «κόβει» ο ένας. «Η αισχροκέρδεια έχει χτυπήσει ταβάνι. Πολλά προϊόντα πωλούνται στη χώρα μας ακριβότερα κατά 350% και παραπάνω απ ό,τι σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες. Καλά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αλλά αν είναι πιστολιά στον αέρα, δεν θα φέρουν αποτέλεσμα» «ράβει» ο άλλος!

Από τον σχολιασμό τους δεν ξεφεύγει ούτε η επενδυτική βαθμίδα. Μόνο αν υλοποιήσουμε όλα αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει αποτέλεσμα στο επίπεδο ζωής του μέσου πολίτη», λένε και προβλέπουν ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραστικό, είναι θέμα χρόνου, η περπατησιά της νέας κυβέρνησης να μοιάζει με υπεραιωνόβιου…

Σχετικά